top of page

Ana er flyktning i eget land


På besøk ved internflyktningsprosjektet i Medellin får vi bli med hjem til ei eldre dame. Hun en av mange tusen som er blitt drevet på flukt i sitt eget land.

Ana viser oss vei inn i huset. Vi kommer inn i et halvmørkt rom, med en liten kjøkkenkrok i det ene hjørnet, og en tv i det andre. Ellers er rommet beskjedent møblert. Hun peker på radioen, og forklarer at hun liker å høre på kristne programmer. Ana har trodd på Jesus i 13 år, og går i Shalom-kirken, en Misjonsforbundsmenighet.

Den eldre damen bor i området Granizal som ligger høyt oppe i fjellsiden over millionbyen Medellin. Dette området er med sine 20 000 innbyggere Colombias nest største bosettingsområde for internflyktninger. Ana har mistet de fleste i familien sin på grunn av konflikten, og er en av «taperne i krigen». Men damen har ikke mistet motet.

«Jeg hadde ikke familie og ønsket ikke å leve, men Gud hadde store planer for meg», forteller hun. Ana forklarer at livet er tøft, men at hun har Guds fred.

Ana viser oss baderommet, et enkelt rom bygget i murstein. En vegg lager en krok til å dusje i, og det finnes en egen vask til klesvasken. Før hadde hun ikke noe bad, men noen hjalp henne med å bygge dette, det er hun er veldig takknemlig for. Vi går videre inn på soverommet. Jeg blir litt lettet over å se at det ligger flere tykke tepper på sengen, for området hun bor i ligger høyt oppe i fjellsiden så temperaturen synker godt om natten – og noen varmeovn finnes ikke.

Ana viser stolt frem Bibelen sin, og forklarer at hun leser mye i denne. Ellers ser hun litt på tv i løpet av dagen, men hun liker bare å se på nyhetene. Et sted i nærheten får hun utdelt frokost og lunsj. Det er ikke vanskelig å legge merke til at Ana har lite sett med verdens øyne. Men samtidig er hun svært rik. Hun kjenner Jesus, og han har gitt henne fred i hjertet, og dermed eier hun vel mer enn mange andre? Før vi skal gå vil hun at vi skal be sammen.

«Når det kommer noen kristne hit vil jeg be i huset mitt», sier hun. Hun forklarer at hun bor her alene, men retter raskt på seg selv. «Nei, Jesus bor her sammen med meg».

Internflyktningsprosjektet, som drives av Misjonsforbundet og er Norad-støttet, jobber med mennesker som bor i det samme området som Ana. Her blir folk hjulpet med å gjøre krav på sine rettigheter, slik som helsetilbud og utdannelse, for å kunne bedre sine levekår. De har også et fotballprosjekt for jenter som har blitt en sentral og viktig del av arbeidet, med veldig positive resultater. Les gjerne mer på Misjonsforbundets sider/prosjektkatalogen!


bottom of page