top of page

- Jeg har blitt utfordret, og vokst mye!


4 – 16. februar var disippelklassen ved Ansgar Bibelskole på misjonstur til Colombia. - Elevene får treffe mennesker, menigheter og prosjekter, de får høre historier, se at ting bygges opp og at ting virker, forteller Odd Inge Elemy, linjelærer på disippellinja ved Ansgar Bibelskole.

Misjonsturer til Colombia er noe skolen har holdt på med i flere år, og for Elemy var det fjerde gangen han tok med seg klassen til Colombia. Et av målene med turen er å vekke eventuelle misjonskall hos de unge.

-Hvis noen bærer på et misjonskall ønsker vi at dette skal vekkes. Dette er et av målene i løpet av skoleåret, forteller Elemy, og forteller videre at andre årsmål er at elevene skal bli trygge mennesker med en trygg tro, at de skal finne sine nådegaver og talent, samt at de skal være menighetsaktive og bruke sine gaver her. Han håper misjonsturen er med å bidra til at studentene har et enda større misjonsfokus når de kommer hjem igjen til sine menigheter.

Mulighet til å få bety noe

Emilie Sørhus (20) er en av studentene i disippel-klassen. Oppholdet i Sør-Amerika har gjort inntrykk på henne.

- Colombianerne er glade, takknemlige og herlige folk. De klager lite og ser det positive på tross av utfordrende omstendigheter, forteller hun om førsteinntrykket av dette folket. Hun føler hun virkelig har fått kommet «på innsiden» av den colombianske kulturen, fått bli kjent med enkeltmennesker og deres historier.

-Dette er jo ingen turisttur, forklarer hun.

Det hun har satt aller mest pris på med oppholdet er de gangene hun har fått gi av seg selv, fått muligheten til å bety noe. Hun har blant annet talt på to møter, og synes det var flott å se hvordan folk fulgte nøye med og lyste takknemlighet.

Skolebesøk

Sammen med linjelæreren reiste Jon Arne Hoppestad, tidligere colombia-misjonær som nå jobber i Misjonsforbundet sentralt. Også tidligere Ansgar-student Sondre Ruberg Kristiansen var med som leder på turen.

Klassen besøkte både Bogotá, og kystbyene Cartagena og Barranquilla. I Barranquilla gikk turen til flere av Misjonsforbundet sine skoler og menigheter. På skolene hadde studentene opplegg for barna, blant annet hadde Rebecca Larsen en fin andakt om hyrden som forlot sine 99 sauer for å finne den ene, illustrert gjennom drama fra de andre i gruppen – til stor begeistring for barna! Det ble også tid til lek, noe både barna og Ansgar-studentene satte pris på.

Åpent folkeslag

Disippel-elev Audry Sandy Mutima (19) kan fortelle at hun har blitt utfordret på flere måter i løpet av turen, og at hun har fått vokst mye. Hun opplever også at Gud har gitt henne svar på ulike ting i løpet av de to ukene.

En lørdag var klassen på besøk i Esperanza-kirken, for å være med på et evangeliseringsopplegg sammen med ungdommer fra de ulike El Pacto-menighetene i Bogotá. Etter en samling gikk alle ut til en park i nærheten for å spille fotball med ungdommene i området, og deretter ha et gatemøte. Mutima talte, noe som ble en positiv opplevelse.

-Det var bra respons, og jeg tror noen tok imot budskapet, forteller hun. Mutima opplever generelt colombianerne som et åpent folkeslag. Hun har selv røtter blant annet i Afrika og beskriver den colombianske kulturen som veldig lik den afrikanske – Folkene er imøtekommende og jeg ser mye glede, forklarer hun.

En ting gjorde spesielt inntrykk på henne, og det var fattigdommen i området. -Det var mye fattigere enn jeg hadde trodd, og jeg føler behov for å gjøre mer, sier hun.

Kjærlighetsbrigade

I forkant av misjonsturen står ulike forberedelser på timeplanen. Elevene forbereder barneopplegg, dans og taler, og får en nyttig innføring i colombiansk kultur. Ved blant annet flaskeinnsamling og misjonsløp samler de inn penger til misjonen – og resultatet er imponerende.

-I fjor ble det samlet inn 180 000 kroner til misjonen, kan Elemy fortelle. I tillegg blir det samlet inn til kjærlighetsbrigaden, et opplegg hvor man rigger seg til i ett av Bogotás fattigste strøk med blant annet provisoriske dusjer og matutdeling, for å nå en del av byens uteliggere med omsorg, evangeliet og mulighet for rehabilitering. Denne dagen pleier å gjøre spesielt inntrykk på elevene, og dette året var intet unntak.

- Jeg så blant annet ei rusa mor som kom inn med sin 3-4 år gamle sønn. Gutten så så fresh og så fin ut og det var trist å tenke på hvordan hans hverdager ser ut, hva han tenker på og at han gjerne har det mye vondt. Og så er det vondt å tenke på hva som vil skje med han om han fortsetter å vokse opp i dette miljøet, forteller Sørhus.

Mersmak på misjon

Elemy tror elevene sitter igjen med flere ulike ting etter misjonsturene. Møter med barn på rehabilitering, og uteliggere på kjærlighetsbrigaden, gjør inntrykk. Det samme gjør gleden og rausheten de ser hos colombianerne. Personlig er utholdenheten hos de colombianske arbeiderne for Guds rike noe som gjør særlig inntrykk på Elemy.

-Jeg gleder meg til å se hvilke flere forandringer i mennesker og samfunnet som skolene, menighetene og prosjektene vil føre til på sikt, sier han.

Linjelæreren er takknemlig for all den gode tilretteleggingen og hjelpen han har fått i forkant av og i løpet av turen fra hovedkontorene, Jon Arne Hoppestad, Eilif Tveit, Monica Guerrero (leder i APC), 63-menigheten, misjonærene i Bogotá med flere.

Og hvordan klassen har vært å ha med på tur?

-Det har vært en fest, det er en flott gjeng, kan Elemy fortelle. Det må også legges til at vi synes han har gjort en flott jobb med å få et godt fellesskap og et inkluderende miljø i klassen!

Så ber vi om at det ble tent en glød for misjon hos studentene, og at eventuelle misjonærkall ble vekket. Mutima kan i hvert fall fortelle at misjonsturen har betydd noe for henne.

-Det gav mersmak, sier hun og smiler.


bottom of page