top of page

Mannskonferanse


Nylig deltok jeg på en mannskonferanse i Medellin. Her var det samlet pastorer og ledere fra ulike deler av Colombia. Temaet for denne konferansen var mannens og kvinnens rolle, i menighet, liv og ekteskap. Dette er et veldig viktig tema. Jeg hørte ofte uttrykket «machomismo». Kort fortalt handler dette om at mannen opplever seg selv overlegen kvinnen og har beslutningsrett i alle ting. «Machimismo" sitter i deler av kulturen, og de ønsket å endre på dette idealet av en mann.

Det var mye bra og variert undervisning. En dyktig teologi- og universitetslærer, Santiago - som også er pastor for en baptistmenighet her i byen - kom og underviste om hvordan tolke Bibelen. Han gjorde dette på en veldig grundig måte.

Hvorfor ta et slikt tema opp på en mannskonferanse? Bibeltolkning er noe av nøkkelen til å forstå kjønnsrollene riktig. Et av spørsmålene som stadig melder seg i teologiske tenkning er om deler av hva Paulus skrev var kulturelt betinget. Det vil si at det han skrev passet i den kulturelle settingen han befant seg i, men det utgikk når kulturen endret seg. Et av eksemplene er om kvinner skal ha et plagg på hodet når de ber. Den kulturelle situasjonen på den tiden var at de fleste kvinner uten plagg på hodet, var prostituerte. Det var derfor best for kvinner som ikke var prostituerte å gå med plagg på hodet. I dag er situasjonen annerledes, og spørsmålet da er om dette budet var kun for den bestemte tidsperioden. Santiago argumenterte for dette synet. Dette gjelder også andre skriftsteder som omhandler kvinner og menns rolle.

De fleste deltok aktivt gjennom hele konferansen. Jeg får inntrykk av at Colombianere trives med å snakke, og rett som det var hendte at noen snakket mer enn han som underviste...

En annen misjonær snakket om mannens rolle. Hvilke plikter og oppgaver har vi som menn? Det ble mange gode diskusjoner og samtaler ut fra dette emnet. Ord som respektere, elske, forsørge og beskytte ble ofte gjentatt.

Det var en flott helg, og jeg er glad jeg fikk muligheten til å delta!


bottom of page